Primul eliminat la prima proba scrisa a bacalaureatului

Peste 2.200 de candidati salajeni au sustinut, ieri, prima proba scrisa din cadrul sesiunii de vara a examenului de bacalaureat, cea de Limba si literatura romana. Proba s-a incheiat cu un candidat eliminat din examen, prins incercand sa copieze.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, absolventul a fost prins in sala de examinare cu o culegere de fituici, incercand sa copieze. Conform regulamentului de desfasurare si organizare a examenului de bacalaureat, candidatii prinsi incercand sa fraudeze examenul sunt eliminati, cu interdictia de a participa la urmatoarele doua sesiuni de bacalaureat. De asemenea, toate probele sustinute sunt anulate. Candidatul a fost inscris la Grupul Scolar Voievod Gelu din Zalau. Acesta a fost prins de profesorul supraveghetor care a anuntat presedintele comisiei.

Absolventii de liceu au avut de rezolvat mai multe subiecte de gramatica si creatie literara, printre care s-a numarat si realizarea unui eseu in care sa prezinte tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand marelui scriitor Mihai Eminescu.

La primul subiect, candidatii au avut de rezolvat noua cerinte de vocabular si teorie literara pe un fragment din Craii de Curtea Veche, de Mateiu Caragiale. La prima cerinta, au avut de numit un sinonim si de explicat rolul cratimei intr-o secventa din text, de construit un enunt in care sa foloseasca o locutiune, sa transcrie doua cuvinte din text. De asemenea, tot la primul subiect au avut de mentionat tipul de perspectiva narativa din textul citat, de ilustrat cu exemple din text doua trasaturi ale genului epic. Ultima cerinta de la primul subiect viza comentarea de catre candidati in sase-zece randuri a unui fragment din textul dat.

La al doilea subiect, absolventii de liceu au avut de redactat un eseu argumentativ despre calitatile umane pornind de la un citat din Lucian Blaga. Textul de tip argumentativ trebuia sa fie de 15-30 de randuri, anume intre 150 si 300 de cuvinte. La subiectul al doilea candidatii trebuiau sa respecte structura discursului argumentativ, mijloace lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri, sa respecte normele limbii literare si limitele de spatiu indicate.

La ultimul subiect, candidatii la prima sesiune a examenului de bacalaureat au avut de elaborat un eseu de doua, trei pagini (600-900 de cuvinte), in care sa prezinte tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat apartinandu-i lui Mihai Eminescu.

Astazi, 3 iulie, este programata proba scrisa de Limba si literatura materna, urmand ca in data de 4 iulie, candidatii sa sustina proba obligatorie a profilului. Ultima proba scrisa, la alegere a profilului si specializarii, se va sustine in 6 iulie. Rezultatele vor fi afisate in data de 8 iulie, urmand ca in 9 iulie, candidatii nemultumiti de notare sa depuna contestatii. Dupa rezolvarea eventualelor contestatii, vor fi afisate, in 13 iulie, rezultatele finale.

 

Leave a Comment